25. července 2022

Ne vždy byla Praha 2 bez možnosti se v létě zchladit. Přibližně do 60. let fungovalo koupaliště spojené se zimním kluzištěm na novoměstském předpolí Nuselského mostu. Původní místo by si asi vybral málo kdo. Stávající odtahové parkoviště a přeplněná magistrála ke koupání nelákají.

Ale máme tip. Koupaliště by mohlo vzniknout na betonovém plácku v blízkosti budovy Tělocvičné jednoty Sokol Praha Královské Vinohrady. Vejde se tam obdobně velký bazén, jako je populární koupaliště Pražačka na Praze 3.

Nebylo by to úplně snadné, realizace takového smělého plánu vyžaduje spolupráci Prahy 2, sokolské obce, hlavního města Praha i státu, ale bez výzev a vizí se nic nezmění. Vybrané místo má tu výhodu, že se v budově Sokola již nachází vnitřní bazén a výstavba venkovního koupaliště by mohla vést nejen k využití stávajícího sportovního zázemí, ale též k jeho rekonstrukci a rozšíření. Samozřejmostí je důraz na dlouhodobou udržitelnost a maximálně ekologicky šetrný provoz.

Praha 2 nepotřebuje magistrálu vedenou tunelem, ale bazén by jí slušel! Pojďme si společně o nápadu popovídat. Kdy? Třeba 7. 9. od 18.00 v Klubovně Pirátů Prahy 2 v ulici Bělehradská 21. Jste srdečně zváni.

Ostuda je 444 prázdných bytů
10.06.2022

Ostuda je 444 prázdných bytů

Je neomluvitelné, že Praha 2 má přes čtyři sta neobsazených obecních bytů. A počet prázdných bytů každý rok narůstá. Vznikají tím ztráty pro všechny. Vrátit tyto byty k dispozici obyvatelům je zásadní. Rozumně uvažující člověk by si řekl, že nedostatek bydlení je tak velký problém posledních let, že pro vedení Prahy 2 bude prioritou tyto byty obsadit. Bohužel není. Otázkou je, jestli za prázdnými byty v majetku Dvojky je jen lhostejnost, nebo i neschopnost.