Praha 2 prodala kus parku, Piráti byli proti

9. června 2022
Praha 2 prodala kus parku, Piráti byli proti

Na posledním zastupitelstvu Prahy 2 odsouhlasila koaliční většina (ODS, ANO a TOP 09) prodej kusu parku za velmi nízkou cenu. Rozprodávat městský majetek v době inflace nedává smysl. Prodat za ní kus parku, tedy veřejného prostoru, je nepřístojnost.

Soukromý vlastník domu v Havlíčkových sadech v roce 2008 požádal o pronájem nebo prodej části pozemku v parku kolem jeho domu. Praha 2 mezi tím park opravila z Evropských dotací včetně parkové cesty kolem soukromé nemovitosti. Za zastavěnou část pozemku Prahy 2 a další části parku, které využíval i jako parkoviště, nájem neplatil, jelikož Praha 2 nájemní vztah neuzavřela. Dům před dvaceti lety prošel rekonstrukcí, jejíž část v minulosti kritizovali památkáři, během které zastavěná část (5 m2) příjezdové cesty na pozemku Prahy 2 řešena nebyla.

{% asset 'posts/grebovka_srovnani.jpg' alt='Srovnání stavu v roce 2008 a 2022' %}

Nyní Praha 2 odprodává 5 m2 zastavěné příjezdové cesty za 90.641,85 Kč (tedy 18.128,37 Kč/m2) a pozemek parku včetně parkové cesty o výměře 95 m2 prodává za 376.131,60 Kč (tedy jen 3.959,28 Kč/m2). Tento pozemek přiléhá k budově u zadního vstupu a tímto prodejem se tak soukromá část rozšíří dále směrem do parku.

Tato cena za kus parku na Vinohradech mi přijde směšná. Ve srovnání s cenami za které prodává hl. město Praha. Právě byl například odsouhlašen prodej 16 m2 oplocené zahrady v Praze 12, kde pán po desetiletích zjistil, že mu tento kus nepatří, za 9 510 kč za metr čtvereční“, okomentovala prodej Magdalena Valdmanová, zastupitelka Prahy 2 a kandidátka Pirátů na starostku Prahy 2.

Piráti soustavně kritizují vládnoucí koalici za dlouhodobě netransparentní a necitlivé nakládání s veřejným prostorem a majetkem, viz kauza Folimanka. Ale že by někdo obchodně spekuloval s pozemky veřejného parku, je již na hranici představitelného. Parky patří lidem, ne soukromým subjektům. Podobné kroky se už nesmí opakovat.

{% asset 'posts/grebovka_02.jpg' alt='Současný stav, 2022' %} {% asset 'posts/grebovka_03.jpg' alt='Současný stav, 2022' %}