Pravidla pronájmů chceme změnit

Praha 2 spravuje více než tisíce nájemních bytů, k červnu bylo za snížený nájem přes 136 z nich určeno pro seniory, 63 pro osoby se zdravotním postižením, 14 bytů slouží jako startovací byty a další desítky bytů jsou vyčleněny podporovaným profesím. V neposlední řadě bylo pronajato 18 bytů sociálně potřebným.

A není to tím, že by na dvojce nebyli lidé, kteří potřebují pomoci, jen nesplní nesmyslná pravidla a je jim doporučeno, ať se obrátí na magistrát. Ten v předchozích dvou letech suploval u občanů Prahy 2 roli městské části ve 20 případech. Šlo o seniory a sociálně potřebné z Prahy 2, kteří nakonec bydlí třeba na Černém Mostě. To nepovažuji za komunitní přístup.

Aby občan měl nárok požádat o byt pro sociálně potřebné, musí v Praze 2 minimálně 10 let žít, senioři 20 let. To mohlo platit někdy v minulém století, kdy se lidé tolik nestěhovali. V dnešní době je migrace v rámci jednoho města mnohem větší a zejména lidé v bytech v nájmech na dobu určitou, tak mnohdy nemají ani šanci bydlet někde třeba 10 let. Celý systém správy bytů patří celkově spíše do minulého století, a jako člen bytové komise si občas připadám jako ve špatném seriálu z období národních výborů. Matka samoživitelka je odmítnuta, jelikož zde bydlí krátce, ale obratem se rozhoduje o převodu nájmu z dcery na matku, která nemá kde bydlet, jelikož byt, který před lety od dvojky privatizovala, pronajímá.

Podpora dostupného nájemního bydlení je pro nás priorita. Pravidla pronájmů se musí změnit tak, aby odpovídala 21. století.

Text vyšel v Novinách Prahy 2, říjen 2023

Penta plánuje zastřešit a zastavět kolejiště Hlavního nádraží. Změnu územního plánu narychlo protlačuje přes Prahu 2

Rada městské části Praha 2 v pondělí 15. 4. 2024 projednávala podání podnětu na změnu Územního plánu sídelního útvaru hl. m. Prahy na kolejiště Hlavního nádraží. Záměr navrhuje přestřešení kolejiště a jeho zastavení. Plocha má dosáhnout přes 135 tis. m2, což je trojnásobek Václavského náměstí. Jedná se tedy o největší stavební záměr v Praze 2 ve 21. století.