Vandalství je beton na Folimance

7. července 2021
Vandalství je beton na Folimance

Největší vandalství je kácení zdravých stromů a zalévání parku betonem. Při slovech škoda na zeleni se mi vybaví, jak vedení radnice Prahy 2 zbytečně kácí zdravé stromy i tam, kde je řešení velmi jednoduché. Třeba posunout o jeden metr plot. Nebo prostě rovnou přemýšlet, jak postavit sportoviště pro základní školu, aby stromy byly jeho součástí. Tedy tak, jak se to dělá v civilizovaných zemích. Nyní se radnice pro změnu rozhodla vyhodit 35 milionů korun, tedy více než dva tisíce průměrných starobních důchodů, za beton do Folimanky. I tady by stačilo namísto devastace prostoru jen zasadit trávu a rozšířit pod mostem zavlažovací systém, který už v parku ostatně je. Oba případy spojuje nahrazování zeleně a přírody umělými povrchy, a to je k pláči. Rozpálený beton a umělá tráva by měly zůstat odstrašující vzpomínkou na politiku devadesátých let. Všichni se určitě shodneme na tom, že není nad živou přírodu, trávu, keře a stromy. Barevný beton zkrátka zeleň nenahradí. To se ale koalici, která chce stůj co stůj utrácet, nedaří vysvětlit. V situacích, kdy škody nepáchají politici, ale někdo jiný, je prevence složitější. Určitě by ale stálo za pokus prohlubovat dialogem vztah občanů k městské části, zapojit je, vyslechnout jejich nápady i kritické hlasy a podle toho konat. Těším se, až skončí doba, ve které jsou politici přesvědčení, že ví nejlépe, co občané chtějí, aniž by se jich zeptali. Tak snad po volbách.

Magdalena Valdmanová

Noviny Prahy 2, červenec 2021

Další informace v článku Alternativa pro Folimanku

{% asset 'posts/zakres_folimanka.jpg' alt='Vizualizace návrh Pirátů Prahy 2, autor: Radek Zykan' %}

Penta plánuje zastřešit a zastavět kolejiště Hlavního nádraží. Změnu územního plánu narychlo protlačuje přes Prahu 2

Rada městské části Praha 2 v pondělí 15. 4. 2024 projednávala podání podnětu na změnu Územního plánu sídelního útvaru hl. m. Prahy na kolejiště Hlavního nádraží. Záměr navrhuje přestřešení kolejiště a jeho zastavení. Plocha má dosáhnout přes 135 tis. m2, což je trojnásobek Václavského náměstí. Jedná se tedy o největší stavební záměr v Praze 2 ve 21. století.