Signál v metru

21. března 2022
Signál  v metru

Za posledních zhruba 20 let bylo naslibováno Pražanům mnoho kolosálních záměrů, třeba olympiáda. Kromě toho, že šlo o často megalomanské a nesmyslné projekty, ze kterých nakonec nezbylo kromě zbytečně vynaložených peněz nic, tak často město navíc pokulhávalo se zavedením sice menších, ale pro běžný každodenní život významných inovací. Ukázkovým příkladem bylo v tomto směru ne/zavádění základního mobilního signálu do prostor metra. To bylo výmluv předchozích vedení Prahy, jak to či ono nejde, jak všechno možné i nemožné strašně brání realizaci této v západních metropolích standardní vymoženosti. Důvodem byla ale jako obvykle nejpřirozenější příčina – prostý nezájem dotáhnout organizačně a manažersky takovou věc do konce. Jsme tedy rádi, že tento úkol nakonec dotáhlo až stávající vedení Prahy, od roku 2018 v čele s pirátským primátorem Zdeňkem Hřibem.

V současnosti již funguje LTE signál ve všech stanicích metra, bylo nainstalováno 234 kilometrů kabelů a 1200 antén na nástupištích. Do dubna 2022 by mělo být kompletní i pokrytí signálem 5G. V Praze 2 se to týká stanic Náměstí Míru, I. P. Pavlova a Karlovo náměstí. Možná malý krok pro lidstvo, ale celkem slušný skok pro komfort užívání městské hromadné dopravy námi Pražany i návštěvníky města. V širších souvislostech je to také ilustrace toho, kudy bychom se mimo jiné chtěli ubírat ve správě Prahy a jejích městských částí. Máme za to, že zvýšení kvality života Pražanů nespočívá primárně v množství betonu vylitého do té či oné veřejné stavby. Podle nás tkví v drobné práci i se zdánlivými maličkostmi, které nás obtěžují každý den a jejichž řešení spočívá častokrát v jednoduchém nápadu, který lze v dohledném časovém horizontu skutečně realizovat za vynaložení rozumných finančních prostředků.

Penta plánuje zastřešit a zastavět kolejiště Hlavního nádraží. Změnu územního plánu narychlo protlačuje přes Prahu 2

Rada městské části Praha 2 v pondělí 15. 4. 2024 projednávala podání podnětu na změnu Územního plánu sídelního útvaru hl. m. Prahy na kolejiště Hlavního nádraží. Záměr navrhuje přestřešení kolejiště a jeho zastavení. Plocha má dosáhnout přes 135 tis. m2, což je trojnásobek Václavského náměstí. Jedná se tedy o největší stavební záměr v Praze 2 ve 21. století.